De stress van goede voornemens
Welke keuzes maak je?

Eind december kijk je vast, net als ik, terug op het afgelopen jaar en maak je plannen voor 2019. We doen het allemaal, bewust of onbewust; goede voornemens maken.
In 2019 een abonnement nemen bij de sportschool, stoppen met roken, een strak dieet volgen, het huis grondig opruimen en schoonmaken, op tijd slapen.

Na een tijdje blijken goede voornemens toch moeilijk vol te houden te zijn en val je terug in het oude gedrag. Uit onderzoek blijkt dat het 3 weken duurt voordat je oude gewoonten hebt omgezet naar nieuwe. Veel nieuwe voornemens redden de 3 weken niet; het blijkt niet duurzaam. Waarschijnlijk omdat je vond dat je van jezelf moest veranderen.

Vraag je voor 2019 eens af wat je zou willen veranderen. Probeer een haalbaar doel te stellen, neem geen rigoureuze beslissingen. Deze beslissingen hou je zeer waarschijnlijk niet vol en zorgen voor frustratie en teleurstelling, waardoor je eerder terugvalt in het oude gedrag.

Probeer voor jezelf aan te geven waar voor jou verandering nodig is: voeding, beweging, rustmomenten inplannen, sociale contacten onderhouden, positieve gedachten vormgeven.
Maak het niet te groot, begin liever klein en maak het concreet. Blijf reƫel: je mag heus nog weleens chips of chocola of de auto pakken voor een boodschapje. Vind een balans die bij je past en die je vol kan houden.
Een paar voorbeelden als inspiratie:
Voeding: vervang de frisdrank door water en thee, schep 1 keer op tijdens de avondmaaltijd, neem 1 keer iets lekkers (ongezond) op de dag.
Bewegen: neem vaker de fiets, de trap, maak een avondwandeling.
Rustmomenten: drink 10 minuten bewust koffie zonder afleiding, zet je telefoon een middag op stil, plan een vrij uur voor jezelf.

Wat je jezelf ook voorneemt voor 2019, vraag je af of je het echt wilt en wat je nodig hebt om het vol te houden. Ontdek wat belangrijk is voor je en wat de onderliggende behoeften zijn bij je wens tot verandering.
Laat je in ieder geval niet leiden door het perfecte plaatje (op social media), dat bestaat namelijk niet! Probeer de verwachtingen van anderen los te laten of de extreme verwachtingen die je van jezelf hebt. Het nastreven van extreme verwachtingen geeft veel stress en maakt ongelukkig.

Als afsluiting mijn goede voornemens: in 2019 weer meer wandelen (2x per week) met Leslie en wat minder vaak (alleen in het weekend) chips eten.