Ik ben Saskia Hollemans, samen met mijn man en twee kinderen woon ik in Houten.

18 jaar heb ik als leerkracht gewerkt in het basisonderwijs. Ik heb dit met veel plezier en voldoening gedaan: hard werken, maar er veel voor terug krijgen van de leerlingen. Heerlijk vond ik het om een band op te bouwen met de oudste kinderen van de basisschool en ze te begeleiden naar hun volgende stap met meer kennis en vaardigheden op zak.

In december 2015 ben ik door een hartinfarct een tijd uit de running geweest. Het revalidatietraject dat ik heb doorlopen en het daarop volgende 2e spoortraject vanuit mijn werk, hebben me doen inzien dat ik andere keuzes moest gaan maken.

Mijn lichaam heeft een enorme waarschuwing afgegeven: niet subtiel, maar wel erg nodig.

Al snel bleek dat er op lichamelijk gebied voor mij niet heel veel winst te behalen viel: eigenlijk was ik gezond en fit. Op mentaal vlak bleek, na flink wat weerstand van mijn kant, nog een hoop werk aan de winkel te zijn.

Ik heb het inzicht gekregen dat ik zelf een deel van mijn hartklachten heb gecreëerd. Ik ben van mening dat stress en op een ‘ongezonde’ manier met spanning omgaan, invloed heeft op het lichaam. In mijn geval is mijn hart letterlijk verkrampt door het niet goed omgaan met stress en spanning.

Voor mij was het noodzaak om een andere weg in te slaan: zowel privé als op mijn werk.

Ik heb besloten om uit het onderwijs te stappen en een nieuwe weg in te slaan. Inmiddels begeleid en adviseer ik, als casemanager, zieke werknemers en hun leidinggevenden. De ervaringen uit mijn eigen re-integratieproces zorgen voor een goed inzicht in de situatie van zieke werknemers.

Daarnaast heb ik de opleiding tot stress counselor gevolgd. Een pittige opleiding waar je als cursist zelf ook flink ‘bloot’ gelegd wordt. Mijn eigen stressoren kwamen duidelijk naar voren en voor mijzelf is duidelijk waar mijn stress vandaan komt en hoe ik er anders mee om kan gaan.

Dit lukt steeds beter, maar het blijft alert zijn en steeds opnieuw keuzes maken.

Graag onderzoek ik samen met jou waar jouw stress vandaan komt, hoe je je er bewust van kan worden en hoe je er op een andere manier mee om kunt gaan.