Kerst stress
Welke invloed heb je er zelf op?

Je herkent het vast wel: nadat sinterklaas weer vertrokken is naar Spanje, beginnen de plannen voor de kerstdagen vorm te krijgen.

Het kerstmenu moet samengesteld worden, de kerstkaarten moeten op de bus, cadeautjes moeten worden gekocht, het huis moet piekfijn versierd, de kerstdagen moeten gezellig verlopen, de kinderen moeten een creatieve uitspatting mee voor het school-kerstdiner  en er moet van te voren ook nog gewoon gewerkt worden.

Als je het woord moeten eens voor jezelf probeert te veranderen in het woord willen, wat gebeurt er dan met je gevoel?

Het woord willen roept een heel ander gevoel en gedrag op dan het woord moeten. Het lijkt bij moeten alsof er geen andere manier is om iets te doen. Vraag jezelf bij ieder kerst-moetje af waarom het moet en van wie het moet en wat je zelf wilt. Als je teveel moet, probeer dan wat om te zetten willen.

Probeer voor jezelf uit de stressvolle mix te blijven van verplichtingen en eigen plichtsgevoel. Wat kun je veranderen, zodat kerst voor jou leuk blijft?

Hieronder een aantal tips. Geen tips die je nog nooit gehoord hebt, maar probeer ze eens uit te voeren.

  • Besef dat het nooit perfect wordt! Focus op gezelligheid en samenzijn.
  • Laat het af en toe gewoon los. Heb je niet last van de verwachtingen van anderen (die er misschien niet eens zijn, maar wel in jouw perfectionistische hoofd).
  • Vermijd social media: maak geen vergelijking met anderen.
  • Stel vooraf prioriteiten en houd je daar ook aan. Niet op het laatste moment nog extra cadeautjes kopen en boodschappen doen.
  • Bedenk je eigen alternatief. Van alle kanten hoor je hoe je de feestdagen hoort te vieren. Wees dit jaar een rebel en geef een eigen alternatieve invulling aan deze dagen. Maak kleine hapjes in plaats van een grote maaltijd en versier eens een kamerplant in plaats van een dennenboom.
  • Ga naar buiten. Blijf tijdens de feestdagen vooral niet de hele dag binnen zitten. Voor je humeur en de broodnodige ontspanning is even naar buiten gaan en een stuk wandelen een verademing. En het is ook nog eens goed voor je spijsvertering.
  • Maak bewust tijd voor niks, plan tijd om te niksen.

Hoe je kerst ook vorm geeft, ik hoop dat rust, bezinning, gezelligheid en samenzijn voorop staan en niet een periode van wekenlange stress en hoog gespannen verwachtingen.