Ontstressen op vakantie?
Neem een mini digitale detox

Ik zag afgelopen week de reclame van Ziggo weer voorbij komen: ‘neem je tv lekker mee met Ziggo Go’.
Ik snap het commerciële belang van Ziggo en de reclame zit goed en grappig in elkaar. Toch voelde ik irritatie bij het zien van de reclame. Weer een oproep tot meer digitale tijd, terwijl vakantie nu juist zo’n mooi moment is om even echt samen te zijn zonder te veel scherm.

Ik raad je aan om de laptop en tablet lekker thuis te laten als je op vakantie gaat. Verminder je schermtijd en neem een mini digitale detox.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat jongeren tot 25 jaar veel online zijn. 95 procent maakt iedere dag gebruik van internet; 99 procent doet dat vooral op de telefoon.
Het blijkt dat de telefoon weg leggen lastig is. Volgens mediapsycholoog Mischa Coster komt dat doordat mobiele telefoons op zo’n manier op ons brein werken dat het lastig is om ze weg te leggen: “Het lijkt een beetje op een verslavingsmechanisme. Het gaat ons niet eens zozeer om het verkrijgen van info, maar met name om de interactie met anderen.”
Kieskeurig.nl onderzocht dat 62% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat er op het vakantieadres een wifi-verbinding beschikbaar is. We willen vooral onze e-mail checken en WhatsApp-berichtjes versturen.

Mijn telefoon gaat ook gewoon mee op vakantie en het is inderdaad heel handig om appjes te kunnen versturen, informatie over een leuk uitje te kunnen opzoeken of de weersvoorspellingen te bekijken.
Maar gun jezelf en je reisgezelschap een beetje rust en oprechte aandacht door het beperken van de schermtijd: kijk geen tv of Netflix.

Wat doet zo’n mini digitale detox voor je:
• Je slaapt beter: beeldschermen beïnvloeden je slaap negatie.
• Je hebt meer tijd: ongemerkt breng je veel tijd digitaal door. Er blijft nu meer tijd over voor andere zaken.
• Je leeft meer in het moment: alleen maar even bezig zijn met het hier en nu geeft veel rust.
• Meer oprecht contact: er is minder digitale afleiding, dus meer ruimte voor echte aandacht voor elkaar.
• Rustigere gedachten: je hoeft alleen maar te zijn. Minder digitale prikkels creëert meer rust.

Probeer het eens op vakantie: leg je telefoon weg en laat laptop en tablet thuis. Creëer rust en geniet van wat er is.
Lees een boek, trap een balletje, speel een spelletje, voer een goed gesprek, luister naar het kabelende beekje en kijk naar die mooie zonsondergang. Geef en ontvang oprechte en complete aandacht.
Ervaar wat het met je doet!