Stress?
Ga wandelen!

Super suf een stukje wandelen: iets voor 65-plussers…..

Toch adviseer ik mijn cliënten die veel stress ervaren om regelmatig een stukje te gaan wandelen.
Zelf heb ik sinds anderhalf jaar ook aardig de smaak te pakken, mede dankzij mijn wandelmaatje. Zij vroeg mij mee en sindsdien proberen we 2 x per week minimaal 5 kilometer te wandelen: in straf tempo (dat dan weer wel). Als ik een week niet gelopen heb, mis ik het echt. Onder het wandelen bespreken we onze dagelijkse zaken, waardoor het gelijk een mini therapiesessie is. Soms luchtig met lol, soms heel serieuze of verdrietige zaken.

Mijn wandelmaatje tagde me deze week op Facebook in een artikel van amayzine.com “waarom een wandeldate het nieuwe terrassen is”.
In het Vondelpark schijnen steeds meer groepjes van twintigers en dertigers te gaan wandelen, compleet met legging en sportschoenen.

Waarom is wandelen eigenlijk zo fijn en goed?
Uit onderzoek blijkt dat:
• 30 minuten wandelen per dag de symptomen van depressiviteit met 36% kan verlagen
• 1 uur per dag wandelen, verlaagt het risico op obesitas met 50%. Je verbrandt zo’n 300 calorieën per 5 km
• de meeste dagen van de week 30-60 minuten wandelen , verlaagt het risico op hartaandoeningen drastisch
• 3500 stappen per dag wandelen, verlaagt het risico op diabetes met 29%
• 2 uur wandelen per week verlaagt je kans op een beroerte met 30%
• wandelen in de buitenlucht betekent zuurstof voor de hersenen: wandelen beschermt het hersengedeelte dat geassocieerd wordt met planning en geheugen
• wandelen is goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert

In het boek ‘het plezier van wandelen’ vertelt de schrijver en Noorse avonturier Eling Kagge vanuit zijn eigen wandelervaringen, hoe fijn wandelen is en wat het met je doet.
Kagge schrijft: “ wandelen geeft een gevoel van vrijheid. Het is het tegenovergestelde van ‘sneller, hoger, sterker’.”
Ik sluit me hier van harte bij aan. Alles is ons leven gaat zo snel, er zijn zo veel prikkels om ons heen, we moeten van alles en we zitten al snel 8 uur per dag.
“In het leven draait alles zo vaak om snelheid. Lopen gaat langzaam. Het is daardoor een van de radicaalste dingen die je kunt doen” (Kagge, 2018).

Ervaar je stress? Ga wandelen!
Het maakt niet uit hoe lang je gaat, maar trek je schoenen aan en ga naar buiten.
Het kost niets, het kan overal en altijd, je verbrandt calorieën terwijl je bij kletst en het is lichamelijk minimaal belastend. Bouw het wandelen langzaam op en drink van te voren een glas water, zodat je lichaam beter kan ontgiften.

Door te wandelen verminder je op een natuurlijke wijze de stress. Wandelen in de natuur, met veel groen om je heen, heeft een nog sterker effect.
Het langzame tempo van wandelen heeft als voordeel dat je de omgeving goed in je op kan nemen. Jouw eigen omgeving kan ineens heel verrassend zijn. Samen met mijn wandelmaatje heb ik al ganzenkinderen op zien groeien en een ooievaarsnest tot leven zien komen..

Go and enjoy!